Livsstil og forbrug

Danmark presser på for genbrugsmål på emballage i EU men sover i timen herhjemme

Foto: Plastic Change.

Sammen med Østrig, Luxembourg, Holland og Sverige lægger Danmark pres på for at Europa-Kommissionen indfører “obligatoriske genbrugsmål for specifikke produktgrupper” i sin kommende fornyelse af EU’s regler for bæredygtig emballage. Målet er at sikre, at al emballage på EU-markedet kan genopfyldes og/eller genanvendes inden 2030 og sikre en klar prioriteringen af genbrug frem for genanvendelse.

De fem lande sendte mandag et fælles brev til Frans Timmermans vicepræsident for Europa-kommissionen og EU’s miljøkommissær, Virginijus Sinkevičius, hvor landene understreger vigtigheden af ​​at følge EU’s affaldshierarki i den snart kommende revision af ​​emballagedirektivet. I affaldshierakiet går reduktion i emballagebrug og forebyggelse af emballageaffald forud for genanvendelse som de “vigtigste og første skridt.

”Det er meget positivt, at Danmark nu skubber på for at få genbrugsmål på EU-plan. Det har vi i Plastic Change kæmpet for i årevis. Danmark er Europamestre i at generere affald med 844 kg per indbygger per år og den kurve kan vi kun knække ved at introducere genbrugsmål, der vil markere et skifte fra at fokusere på affaldshåndtering til at prioritere reduktion og forebyggelse. Lige nu pågår forhandlingerne om implementeringen af det udvidede producentansvar på emballage i Danmark. Der er derfor en gylden mulighed for Danmark til at introducere nationale genbrugsmål, så vi kan komme i gang med at knække affaldskurven allerede nu. Det har de blandt andet gjort i Frankrig, hvor vi lige nu ser markedet og de nye forretningsmodeller rykker. Hvis vi gerne vil være et grønt foregangsland skal vi gribe chancen, og ikke vente på genbrugsmål fra EU, som kan have lange udsigter” siger Anne Aittomaki, strategisk direktør i miljøorganisationen Plastic Change. 

De danske forhandlinger på implementeringen af det udvidede producentansvar på emballage i Danmark pågår i de her dage med første officielle forhandlingsmøde i morgen torsdag d.3/2 mellem miljøminister Lea Wermelin og folketingets partier. Plastic Change har sammen med Danmarks Naturfredningsforening, WWF, Rådet for Grøn Omstilling og Oceana udarbejdet et fælles anbefalingspapir til en ambitiøs dansk implementering der netop inkluderer genbrugsmål for specifikke produktgrupper.

Fælles anbefalinger til konkrete reduktions- og genbrugsmål på emballage i forbindelse med implementeringen af det udvidet producentansvar i Danmark. 

  • Emballageaffald skal reduceres med 25 % i 2025 og 50 % i 2030
  • Genbrugsmål for al markedsført emballage på 10 % i 2025, 15 % i 2027 og 50 % i 2030
  • 80 % af alle drikke- og fødevarebeholdere, der sættes på markedet i Danmark i 2030 skal være genbrugelige

Kommentarer