Debat og politik

Havet har brug for vores hjælp nu!

Af Marianne Bigum, Socialistisk Folkeparti

Folketingskandidat, Nordsjællands Storkreds

De fleste af os nyder at bade ved stranden, gå en tur langs kysten eller bare nyde udsigten. Men lige under den kønne overflade kæmper havnaturen for sit liv. Mens du læser det her, er et havområde større end Fyn helt uden ilt, og alt levende er – ja dødt. Torsken er stort set uddød i Kattegat og hele Østersøen, og erhvervsfiskerne må opgive fiskeriet på art efter art. Der er snart ikke mere at komme efter.

Den vigtigste årsag er næringsstoffer. Først og fremmest fra landbruget men også lidt fra spildevand og industri. Det skal vi gøre noget ved. Men der er andre ting, vi kan gøre her og nu. I Nordsjælland har vi Øresund at kigge ud på, hvor livet holder bedre fast end stort set alle andre steder rundt om Danmark. Her forbød vi nemlig i 1932 fiskeri med trawl. Dertil er der næsten heller ikke råstofindvinding af sand og sten fra Øresund længere.

Når vi giver havet ro, kvitterer livet ved at vende tilbage. Lige inden valget fik Regeringen vedtaget et trawlforbud i Bælthavet, og det er den helt rigtige vej at gå. Kan vi så få det kommende Folketing til også at sikre store sammenhængende marine naturnationalparker, så kan vi her og nu gøre noget godt for det døende hav rundt om Danmark.

Marianne Bigum SF, Folketingskandidat i Nordsjælland

Torben Kaas, Formand for Danmarks Sportsfiskerforbund

 

 

Kommentarer